dodofuglens nebbete notater

Anbefalt: Enter Naomi

Posted in anbefalt lesning by Arnfinn Pettersen on 24.02.09

enter-naomi1Av og til liker jeg å plukke en bok ut av hyllen på en velutstyrt bokhandel, gjerne Tronsmo, på rent, skjært instinkt. En bok som jeg ikke vet noe om, men som av en eller annen grunn, gjerne noe med designet, føles riktig. Og ta den med meg hjem.

Hvilket betyr at jeg har landet med en hel del seriøst ræl.

Men en sjelden gang virker det. Og sjelden har det virket så godt som med Joe Carduccis (mannen nederst) bok Enter Naomi. SST, L.A. and all that … Det er i utgangspunktet en slags minnebok over fotografen Naomi Petersen (bildet i midten), som var en sentral skikkelse i LAs punkmiljø på tidlig 80-tall.

Petersen drakk seg selv til døde i 2003, 38 år gammel. Carduccis bok kretser rundt spørsmålet om hvorfor en smart, vakker, street-wise og talentfull kvinne døde ensom og tilnærmet glemt.naomi-petersen

En slags forklaring er at Petersen aldri lærte seg å leve med at det store kulturelle øyeblikket hun var en del av i miljøet rundt band som Black Flag og Minutemen for lengst var over. Hun gav seg selv hen til en kulturell begivenhet  og når den var over stod hun tomhendt tilbake.

Det hjalp ikke at hun tilsynelatende var ute av stand til å knytte nære, varige bånd til mennesker og at hun var dreven i å holde sin alkoholisme skjult selv for sine nærmeste.

Hun fortsatte å ta strålende bilder, men hun hadde mistet følelsen av tilhørighet som LA-scenen i noen få, viktige år gav en ung kvinne som alltid hadde følt seg på utsiden. Og uten denne følelsen ble ensomheten for tung å bære uten hjelp av alkoholen

Carducci skriver en hel del om kvinnenes plass i amerikansk (eller mer bestemt californisk) motkultur. Og det er et dystert bilde han tegner opp, av en kultur der kvinner ofret mer og fikk langt mindre tilbake.

Ikke mindre dystert er hans bilde av den moderne amerikanske mannen. Et bilde som har klar overføringsverdig til denne siden av dammen. Dette er mitt favorittsitat fra boken:carducci

Involvement in that era’s music cost you something. The Los Angeles scene was more organic and total. Results were better and the cost more. It better served male interests which are obvious and lasting, than female’s which are immutable and clocked in. But young women were there paying that price. […] Judging by behavior and art today it seems to me that men are regressing (boys in fact rarely reach manhood), while women are still evolving under the pressures of new responsibilities and opportunities. Perhaps I should say bourgie boys, because certainly working class and rural men are being grounded in the reality of trying to make a life with new competitors overseas and immigrant labor over here, or in military service around the globe. A central tension today is that women and girls outside the home depend increasingly on a civil order that seems under siege from a hysterical boy culture brewing up from videogames, comics, and a fallen pop culture. And smaller families mean an increased likelihood that a boy has no sister and hence no clue.

Reklamer

3 kommentar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Mad Mullah Hastur said, on 25.02.09 at 9:09 am

  Eg skulle ha lest dette, men eg er for opptatt med å lese teikneseriar og kikke på trailarar for nye dataspel på kontoret… sa du noko? ;-D

 2. Didrik said, on 28.02.09 at 9:15 am

  Flott bokomtale og en analyse med mye for seg. Selv om jeg synes elendighetsbeskrivelsen av «guttemannen» er litt i overkant; dette er et problem med mange sider (ikke minst mange kvinners manglende forståelse for menn).

  Jeg har selv vært rundt mange merkelige musikalske subkulturer, og et gjennomgående fenomen der har vært at kvinnene har kommet veldig dårlig ut.

  For øvrig er noe av det jeg alltid har satt pris på med goth at det er mye større spillerom for både femininitet og kvinnelige initiativer enn i andre subkulturer jeg kjenner til.

 3. dodofuglen said, on 02.03.09 at 8:47 pm

  Didrik: Jo’a, men er’e goth nok?


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: