dodofuglens nebbete notater

Hjemme hos Lizzie

Posted in kunst by Arnfinn Pettersen on 03.02.09

Som jeg skrev for noen poster siden, har Lizzie Siddal fått seg nettside. Eller noen har laget den for henne, for å være mer presis. Lizzie stakkar, har vært død og i jorden siden 1862. (Med et lite unntak for den uheldige dagen i 1869, da de grov henne opp for at hennes mann, den da heller lutfattige Dante Gabriel Rossetti, skulle få tilbake manuset han hadde begravd sammen med henne …)

Hun var 33 da hun døde og hun hadde lenge strevd med avhengighet av laudendanum, noe som forverret seg etter at hun fødte en dødfødt datter våren 1861. Hun døde antagelig av en overdose, tatt etter at hun hadde spist middag med sin mann og den alltid livsbejaende poeten Algernon Charles  Swinburne.

The Ladies Lament

The Ladies Lament

Lizzie er en av kunstens store modeller, for alltid husket som Ophelia i Millais’ bilde med samme navn og som Beatrice i Rossettis Beata Beatrix. Hun var en heller ubrukelig poet (se eksempler på siden viet henne) og malte noen i sannhet forferdelige bilder. Hvorav vi ser et her: The Ladies Lament.

Lizzie Siddal var en vakker kvinne, utvilsomt en betydelig inspirasjonskilde og sikkert et bra menneske, men de mange forsøkene på å gjøre henne til en viktig kunstner, holdt nede av mennene rundt henne, eller en betydelig poet som aldri har fått den anerkjennelse hun fortjener, er desperate og forfeilede. Hun fortjener en plass i kunsthistorien, men ikke som kunstner.

Det er trist at hun kanskje huskes best for den groteske historien om ekshumasjonen av den forbaskede diktsamlingen, hun hadde helt klart fortjent bedre, men verden elsker nå en gang en sensasjon. Det skader ikke at den inkluderer vakre kvinner og forfyllede kunstnere.

Og Rossetti hadde i det minste skamfølelse nok til ikke å la seg begrave sammen med henne på Rossetti-familiens gravsted på Highgate. Når sant skal sies var ikke diktene hans mye å skryte av de heller.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: